Lansarea proiectului “UPDATE – Actualizarea competentelor angajatilor la tehnologiile si conditiile economice in schimbare”
01.11.2024
Lansarea proiectului
“UPDATE – Actualizarea competentelor angajatilor la tehnologiile si conditiile economice in schimbare”
Asociatia „Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania” (PTIR), in parteneriat cu Centrul de Consultanta si Studii Europene SRL (CCSE), implementeaza proiectul “UPDATE – Actualizarea competentelor angajatilor la tehnologiile si conditiile economice in schimbare”, in perioada 01-11-2024 – 31-10-2026 (24 luni).
Proiectul are o valoare totala de 4.962.717,83 RON, (din care valoare eligibila nerambursabila din partea fondurilor FEDR/FSE+/FC/FTJ: 4.122.849,35 RON) si este finantat prin Programul Educatie si Ocupare, cod apel: EO/78/PEO_P9/OP4/ESO4.7/PEO_A36 – “Tine pasul” – Regiuni mai putin dezvoltate.
Proiectul „UPDATE – Actualizarea competentelor angajatilor la tehnologiile si conditiile economice in schimbare”are ca obiectiv general adaptarea angajatilor la schimbarile tehnologice pentru a face fata provocarilor pe o piata a muncii in continua transformare, prin facilitarea accesului acestora la servicii de consiliere si la programe de formare profesionala care vizeaza utilizarea intr-un mod adecvat a noilor tehnologii, precum si dezvoltarea de competente verzi si digitale.
Obiectivele specifice proiectului sunt urmatoarele:
- Promovarea importantei formarii profesionale si a participarii la programele de FPC catre angajati, angajatori si stakeholderi relevanti din regiunile de dezvoltare Sud-Est, Nord-Est si Sud Muntenia prin implementarea unei ample campanii de constientizare.
- Incurajarea participarii la programe de formare profesionala continua, inclusiv pentru dezvoltarea carierei si cautarea de noi oportunitati pentru locuri de munca, prin implementarea de actiuni de consiliere profesionala pentru minim 606 angajati din cele 3 regiuni de implementare a proiectului.
- Actualizarea nivelului de competente/calificari pentru un numar de minim 606 angajati din regiunile de dezvoltare Sud Muntenia, Sud-Est si Nord-Est, prin furnizarea de programe de formare profesionala neautorizate si programe de formare profesionala autorizate in conformitate cu prevederile OG nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor (cursuri de specializare/ perfectionare/calificare) care vizeaza utilizarea intr-un mod adecvat a noilor tehnologii, inclusiv prin dezvoltarea competentelor verzi si digitale.
- Sustinerea cresterii participarii angajatilor la FPC prin realizarea si diseminarea raportului complex „Ghid de bune practici pentru cresterea participarii angajatilor la FPC in contextul Industriei 4.0 si al tranzitiei verzi si digitale”, care va prezenta bunele practici identificate ca raspuns la provocarile pietei muncii, decalajele digitale, provocarile ecologice si principiile dezvoltarii durabile si cele mai eficiente solutii de transfer al bunelor practici.
GRUPUL TINTA al proiectului va fi format din cel putin 606 persoane ce indeplinesc urmatoarele conditii de eligibilitate:
- au domiciliul in una din cele 3 regiuni vizate de proiect (Sud Muntenia: Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman, Sud-Est: Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea sau Nord-Est: Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui);
- sunt angajate cu contract individual de munca (cu norma intreaga sau cu timp partial), inclusiv persoane care ocupa pozitii de management, ce provin din intreprinderi publice si private (nu au calitatea de administrator /reprezentant legal in nicio intreprindere publica sau privata);
- au minim studii liceale finalizate (min. ISCED 3);
- au varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani.
Din grupul tinta total de 606 persoane, 60 vor fi persoane care ocupa pozitii de management. De asemenea, grupul tinta va fi selectat avand in vedere respectarea principiului egalitatii de gen – min. 50% din GT va fi reprezentat de femei (min. 303 de persoane).
Principalele activitati ale proiectului:
- Organizarea si derularea unei campanii de constientizare a angajatilor si angajatorilor privind importanta participarii la FPC, implementata la nivelul celor 3 regiuni vizate de proiect.
- Furnizarea de servicii de consiliere profesionala a angajatilor pentru incurajarea participarii la programele de FPC, inclusiv in legatura directa cu dezvoltarea carierei si aparitia de noi competente pe piata muncii.
- Organizarea si derularea de programe de formare profesionala pentru angajati, inclusiv persoane care ocupa pozitii de management: 16 stagii de cursuri de specializare (neautorizate) implementate de PTIR si 17 stagii de curs implementate de CCSE (3 stagii de cursuri de specializare neautorizate, 4 stagii de cursuri de specializare (autorizate), 3 stagii de cursuri de perfectionare (autorizate), 7 stagii de curs de calificare nivel 2 si 3 (autorizate).
- Actiuni inovative pentru cresterea participarii la FPC si oferirea unui sprijin educational individualizat, inclusiv prin activitati de transfer de bune practici.
Principalele rezultate asumate prin intermediul proiectului sunt:
- 1 Campanie de constientizare implementata la nivelul celor 3 regiuni, cu impact asupra minim 45.000 de persoane – informate si constientizate cu privire la importanta FPC, elementele specifice proiectului si principalele conditii de a beneficia de oportunitatile oferite de proiect
- Minim 606 persoane incadrate in grupul tinta al proiectului, care vor beneficia de consiliere profesionala in scopul incurajarii participarii la programele de FPC, inclusiv in legatura directa cu dezvoltarea carierei si aparitia de noi competente pe piata muncii
- 16 stagii de cursuri de specializare (neautorizate) implementate de catre PTIR, care vor contribui la dezvoltarea competentelor digitale a 300 de membri grup tinta
- 17 stagii de cursuri implementate de catre CCSE care vor contribui la dezvoltarea competentelor digitale a 306 de membri grup tinta: 3 stagii de cursuri de specializare neautorizate, 4 stagii de cursuri de specializare (autorizate), 3 stagii de cursuri de perfectionare (autorizate), 7 stagii de curs de calificare nivel 2 si 3 (autorizate)
- Minim 606 angajati care participa la programele de formare profesionala, din care 112 angajati care participa la cursuri de calificare de nivel 2 si nivel 3
- Minim 91 de persoane care obtin un certificat de calificare in conformitate cu prevederile OG nr. 129/2000 dintr-un total de minim 488 de angajati certificati
- 1 Raport de cercetare “Ghid de bune practici pentru cresterea participarii angajatilor la FPC in contextul Industriei 4.0 si al tranzitiei verzi si digitale” realizat si diseminat.
Proiect cofinantat din Fondul Social European + prin Programul Educatie si Ocupare.
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.mfe.gov.ro / mfe.gov.ro.
Pentru mai multe informatii despre proiect, va rugam sa utilizati urmatoarele date de contact:
Stefan Noel Constantin – Manager de proiect
Asociatia „Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania”:
Adresa: Str. Spatarului, nr. 30, Sector 2, Bucuresti
Tel: +40 318 241 592
E-mail: office@ptir.ro
Centrul de Consultanta si Studii Europene SRL
Adresa: Str. Energiei nr.24A, Galati – Romania
E-mail: secretariat@cursuriccse.ro
Tel: +0721617024