Go Social

 

ID-ul proiectului (acordat de instituţia finanţatoare) 311119
Perioada de implementare 01.08.2024-30.09.2026 (27 luni)
Calitatea avută în cadrul proiectului

Solicitant

Partener

Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR)

Parteneri

  • Consiliul Naţional al Ȋntreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR)
  •  Blocul Naţional Sindical (BNS)
Obiectivul proiectului Încurajarea economiei sociale prin sprijinirea înființării de intreprinderi sociale în mediul rural din regiunea București-Ilfov, în vederea integrării pe piața forței de muncă a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și a persoanelor vulnerabile din mediul rural. Economia sociala contribuie la dezvoltarea comunităților locale, crearea de locuri de muncă, implicarea persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile și nu numai în activități cu caracter social și/sau activități economice, facilitând accesul acestora la resursele și serviciile comunității.
Valoarea totală 14.888.772,35 lei, din care 5.955.508,94 lei reprezintă contribuţia FSE+

 

Obiectivele specifice ale proiectului:

  1. Creșterea gradului de informare și de conștientizare cu privire la beneficiile antreprenoriatului social, care poate reprezenta o opțiune de cariera pentru fiecare, prin desfășurarea unei ample campanii de informare la nivelul regiunii de dezvoltare București-Ilfov.
  2. Dezvoltarea spiritului antreprenorial și de responsabilitate socială pentru 132 de persoane, dintre care minim 66 de femei, 20 de persoane de etnie romă și 27 de persoane vunerabile din mediul rural, care doresc înființeze o întreprindere socială în mediul rural, prin participarea la programe de formare profesională „Antreprenor în economia socialăși marketing online.
  3. Încurajarea antreprenoriatului social în mediul rural prin implementarea unei scheme de ajutor de minimis pentru 34 de întreprinderi sociale înființate în regiunea București-Ilfov.
  4. Creșterea ocupării și promovarea incluziunii sociale în mediul rural din regiunea București-Ilfov prin crearea de către întreprinderile sociale nou înființate a unui număr de 136 locuri de munca, dintre care minim 40 dedicate persoanelor vulnerabile din mediul rural.

Principalele activități ale proiectului:

  1. A.1. Managementul proiectului
  2. A.2. Informarea publicului cu privire la oportunitățile oferite și principalele condiții pentru a beneficia de finanțarea nerambursabila
  3. A.3. Selectarea grupului tintă ce participa la activitățile proiectului
  4. A.4 Derularea programelor de formare
  5. A.5 Selectarea planurilor de afaceri ce vor fi finanțate în cadrul proiectului
  6. A.6 Furnizarea, de către administratorul schemei de antreprenoriat, a serviciilor personalizate de consiliere (mentorat) ulterior finalizării procesului de selecție a planurilor de afaceri
  7. A.7. Asigurarea înființării și demarării funcționarii întreprinderilor ce vor implementa planurile de afaceri cu ajutor de minimis în cadrul proiectului și semnarea contractelor de subvenție
  8. A.8. Implementarea planurilor de afaceri și monitorizarea funcționarii întreprinderilor sociale
  9. A.9. Informare și publicitate

Grupul ţintă

Grupul ţintă al proiectului va fi alcătuit din cel puţin 132 de persoane, care au domiciliul în mediul rural din regiunea Bucureşti-Ilfov şi doresc să înființeze întreprinderi sociale în mediul rural. Persoanele vor fi selectate având în vedere respectarea principiului egalităţii de gen – cel puţin 50% din totalul grupului ţintă vor fi femei – şi nediscriminării – cel puţin 15,15% vor fi participanţi de etnie romă şi minim 20% vor fi persoane vulnerabile din mediul rural.

Principalele rezultate preconizate:
✓132 de persoane vor beneficia de cursuri acreditate de Antreprenor în economia socială. Ȋn urma finalizării acestora vor primi o subvenţie în valoare de 900 lei şi un certificat recunoscut de MMSS;
✓Ȋn perioada 01.12.2024 – 31.03.2025 se va desfăşura concursul planurilor de afaceri în urma căruia vor fi selectate spre finanţare 34 de idei de afaceri sociale care vor beneficia de un ajutor de minimis de 307.000 lei;
✓Cei 34 de câştigători ai concursului planurilor de afaceri vor beneficia de servicii de mentorat;
✓136 de locuri de muncă create în cadrul celor 34 de startup-uri, câte 4 locuri de muncă în fiecare;
✓34 de întreprinderi sociale monitorizate pe parcursul implementării planului de afaceri (14 luni) şi în perioada de sustenabilitate (13 luni).

Află mai multe informații despre proiect și înscrie-te: gosocial.ptir.ro

Accesează platforma concursului de planuri de afaceri: concurs.ptir.ro

DESCARCĂ – Metodologia de identificare, recrutare si mentinere a grpului tinta

DESCARCĂ – Metodologia pentru concursul de planuri de afaceri – sesiunea I

DESCARCĂ – Rezultatele concursului de planuri de afaceri – sesiunea I

DESCARCĂ – Metodologia pentru concursul de planuri de afaceri – sesiunea II

DESCARCĂ – Rezultatele concursului de planuri de afaceri – sesiunea II

 

Acest proiect este finanțat prin Programul Incluziune și Demnitate Socială (PIDS) 2021-2027.

Proiect finanțat de Uniunea Europeană.

“Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”.